Vastgoed, Minnelijke verbreking verkoopsovereenkomst onroerend goed

Het Vlaams Gewest voorziet een specifiek vast tarief ter registratie bij een minnelijke ontbinding of vernietiging van een onderhandse koopovereenkomst (de zogenoemde ‘compromis’).

Bij het afsluiten van een verkoopsovereenkomst is er enkel de mogelijkheid de verkoop toch af te dwingen of de verkoop te ontbinden wanneer een partij in gebreke blijft.

Verkoper en koper moeten zich hoofdelijk houden aan het betalen van deze schuld. als de termijn verstreken is, bovendien kunnen er boeten worden opgelegd.

Een minnelijke ontbinding van de verkoop kan voor problemen zorgen, met name op fiscaal gebied. Het belastingbestuur zou kunnen achten dat het om een wederverkoop van hetzelfde vastgoed van de verkoper aan de koper gaat, wat dan weer leidt tot het heffen van nieuwe registratierechten (in het Vlaamse gewest 10%). Zowel de verkoper als de koper wensen uiteraard zo’n dubbele belastinginning te voorkomen, aangezien ze ondeelbaar gehouden zijn tot de betaling van deze rechten. Het kan dus niet de bedoeling zijn om die situatie zo te laten, zoals soms wordt vastgesteld.

Het Vlaams Decreet voorziet nu in een vast recht van 10 euro als de compromis niet door een authentieke akte wordt bevestigd.

Klik hier om het decreet per mail op te vragen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*