Overdracht auteursrechten website

Een opdrachtgever vraagt aan een reclamebureau, mijn cliënte, de auteursrechten over te dragen van de website die zij hebben gebouwd.

Ik vind het de moeite waard dit op mijn blog te plaatsen omdat ik zelf geconfronteerd werd met het feit dat op het ogenblik dat ik een van mijn professionele websites wou overdragen aan andere host, geconfronteerd werd met tegenwerking van de oorspronkelijke websitebouwer. Ik had een enorm bedrag betaald voor het ontwerpen van de website. De meeste ideeën kwamen trouwens vanzelf. Ik was bijgevolg verbouwereeerd toen de oorspronkelijke websitebouwer weigerde de ‘sourcecode’ van de website over te maken. Inderdaad was hieromtrent niets overeengekomen doch ik voelde me bedrogen…

De opdrachtgever in kwestie is bijgevolg professioneel en vraagt dus terecht aan mijn cliënte, het reclamebureau, om een afzonderlijke overeenkomst op te stellen voor het overdragen van de de auteursrechten met betrekking tot de website.

Conclusie is dat er een evenwicht dient te zijn tussen de belangen van de websitedesigners of ontwerpers enerzijds en de prijs die voor de website betaald wordt. De prijs heeft dus de niet alleen betrekking op de creatie maar tevens op de eventuele overdracht van rechten op deze creatie zodat de opdrachtgever niet economisch wordt geblokkeerd. Hij moet immers de mogelijkheid hebben de website optimaal te kunnen benutten, wijzigingen aan te brengen, zelfs over te dragen zonder daarvoor telkens de oorspronkelijke auteur om toestemming te vragen of te moeten betalen. Een overeenkomst maakt dit mogelijk.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*