Onderhandelingstips Bizz Magazine

In Bizzmagazine van deze week (22/04/2008) mocht ik de volgende onderhandelingstips lezen van Nicolas Sarkozy. Ik pas ze zelf ook toe.

4 onderhandelingstips van Nicolas Sarkozy
De Franse president staat bekend als een uitstekend onderhandelaar. Hoe haalt hij zijn slag thuis?
1.
Zwoeg op uw dossiers tot u ze in detail kent. Sarkozy stort zich op technische dossiers en probeert alles wat op het spel staat te doorgronden. Volgens Sarko kunt u alleen meester zijn van de onderhandeling, als u de materie perfect beheerst.
2.
Zorg vanaf het begin voor een gemoedelijke sfeer. Voor de onderhandeling echt begint, zorgt de Franse president met humor en persoonlijke vragen voor vertrouwen. Zelfs al is het voor een president moeilijk om vertrouwelijk met mensen om te gaan, toch raakt hij mensen aan om een persoonlijke band te creëren.
3.
Huldig het adagium "voor wat hoort wat"
Sarkozy heeft een verleden als advocaat. Hij zal nooit een toegeving doen als hij daar niets mee bekomt. Hij zal ook nooit de vragen die op de agenda staan uit de weg gaan.
4.
Leg veel druk op het andere kamp
De Franse president probeert zelf het tempo van de onderhandeling te bepalen en kan de tegenpartij zo uit evenwicht brengen. Als hij in een sterke positie staat, wil hij de vergadering snel afronden. Als zijn onderhandelingspartner hem daarentegen iets wil opdringen, zal hij de discussie laten aanslepen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*