Bescherm en ‘manage’ uw intellectuele eigendom! Brussel 27 april 2009

Perstekst Branscan.be

 

Conferentie georganiseerd door de Europese Commissie betreffende Intellectuele Eigendom voor kleine en middelgrote bedrijven.

 

Zoals vastgesteld in Europa, waarschuwt Stephan Doukhopelnikoff, internetadvocaat en eigenaar van BrandScan.be voor een gebrek aan beheer van intellectuele eigendom bij kmo’s.

 

"De intellectuele eigendom is juist het belangrijkste competitievoordeel dat (kleine) ondernemingen hebben. Als je een groot bedrijf hebt, heb je uiteraard nog andere troeven, zoals je distributienetwerk en je contracten. Maar voor kleinere bedrijven zijn juist de immateriële activa belangrijk."

"Patenten zijn uiteraard duur maar klein beginnen kan door eerst te zorgen dat de naam van je vennootschap of product gemanaged worden door het vastleggen van een merk en domeinnaam."

Stephan waarschuwt echter voor lichtzinnig optreden. Iedereen kan via het internet een domeinnaam of merk vastleggen.

Nu word ik meer en meer geconfronteerd met cliënten die dit lichtzinnig hebben gedaan en dan plots worden aangesproken door degene die rechten claimt. Voorafgaandelijk onderzoek is dus de boodschap. Dit onderzoek kost een fractie van een procedure als je lichtzinnig hebt vastgelegd.

Ook reclamebureaus dragen een grote verantwoordelijkheid. Alvorens een ontwerp te maken, is het ook hun taak de klant te wijzen op de juridische gevolgen. Hun kosten zijn immers een maat voor niets als hun ontwerp lijkt op een ander beschermd ontwerp of logo.
Dan nog niet gesproken over de schadevergoeding die kan worden geëist. Uw intellectuele eigendom is geld waard, dit is de meest toegevoegde waarde die wij nog hebben in onze Westerse kennismaatschappij. Aldus Stephan
.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*