Advocaat zijn

Deze tekst staat op mijn website maar ik dacht eraan dat deze eveneens thuis hoort in een blog waarop door anderen kan gereageerd worden.

Advocaat zijn is een moeilijk maar boeiend beroep.

Sociale vaardigheden om cliënten aan te trekken, kennis over de materie , overtuigingskracht en diplomatie om het gelijk hebben om te zetten in gelijk krijgen zijn één van de talrijke eigenschapen die de advocaat ‘meester’ dient te zijn. Maar ook afstand kan nemen als hij niet overtuigd is van het gelijk van zijn cliënt!
Het is niet iedereen gegeven…
Voor locale werking is de basiskennis van elke advocaat voldoende om zijn cliënten te kunnen bijstaan. Uiteraard kan hij daar al zijn specialisatie hebben doch voor mij is er dan eerder sprake van een interesse-gebied.
Daarentegen, hoe internationaler of hoe complexer een probleem wordt, hoe meer specialisatie nodig is. Je hebt daar ook meer vaardigheden voor nodig. Wat ik hiermee bedoel kan je terugvinden op mijn website www.ictlawyer.com. Op dat niveau hebt je zeker de bijstand van specialisten nodig tenzij je als advocaat dat interesse-gebied tot je specialisatie hebt gemaakt.

Mijn droom is het verwezenlijken van een OPEN internationaal netwerk van advocaten met een open visie! Mijn vermoeden is dat dit veelal generalisten zullen zijn, die deel uitmaken van kleinere kantoren of de leiders van grotere kantoren. Ik blijf immers geloven in de noodzakelijkheid van generalisten-advocaten die kort bij de cliënt staan, locale contacten hebben, betrokken zijn bij het locale leven. Wanneer deze advocaten door een netwerk kunnen verboden zijn, kunnen zij een grotere kracht hebben dan eender welke grote associatie. Vandaar de ontwikkeling van de website www.locallawyersworldwide.com die als basis kan dienen.
Op de pagina ‘activiteitsveld’ treft u een piramidale voorstelling van hoe ik mezelf zie als advocaat.
Het is mijn basis, visie en planning. 20 jaar ervaring als advocaat wordt hier op 1 pagina weergegeven.
Het is mijn manier om complexe zaken visueel onder controle te krijgen en een overzicht te hebben. Het is afgeleid van ‘mindmap’.
Een programma dat ik leerde kennen als lid van JCI (Junior Chamber International).

In de marge:
Generalist en specialisatie zijn relatieve begrippen.
Een generalist heeft soms een betere kennis heeft dan sommige specialisten door studie of ervaring.
Je mag ook niet vergeten dat er andere vaardigheden, skills nodig zijn dan kennis nl. leergierigheid, een open visie, taalvaardigheid etc.

Ik mag zeggen dat ik fier ben advocaat te zijn. De advocaat de eerste waarborg bij een democratie.
Hij is immers de verdediger van de rechten en vrijheden van het individu. Neem de advocaat weg en de weg naar een totalitair regime ligt open.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*