Aanvaarding van Algemene Voorwaarden, Hoe? Waar? Factuur Bestelbon

De meeste bedrijven gebruiken algemene voorwaarden om tijd te winnen.

 

De algemene voorwaarden vormen een kader van voorwaarden onder dewelke de ondernemer handelt met zijn klant.

 

Het is de bedoeling dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op iedere transactie.

 

Probleem is dat deze algemene voorwaarden niet zomaar vanzelfsprekend van toepassing zijn. Stilzwijgende aanvaarding wordt enkel aanvaard tussen handelaars. Daarenboven moet er reeds een langdurige handelsrelatie bestaan. Als er geen langdurige handelsrelatie is zijn de algemene voorwaarden niet dringend en vatbaar voor protest.

 

Het is dus niet voldoende de algemene voorwaarden te vermelden op de achterzijde van de factuur.

 

Latere wijzigingen van de voorwaarden moeten zomaar niet aanvaard worden door een klant. Contractsvoorwaarden kunnen immers niet eenzijdig worden gewijzigd.

 

Het is dus best dat de algemene voorwaarden vermeld staan op de eerste plaats en vanaf het begin van de contractuele relatie met de klant. Ze worden best vermeldt reeds op de bestelbon of offerte. Dan eveneens op de leveringsbon en de factuur. Op deze documenten wordt uitdrukkelijk best vermeldt: "de klant verklaart kennisgenomen te hebben van de algemene voorwaarden van   en deze te aanvaarden."

 

Bij particulieren zal men steeds voorzichtig moeten zijn omdat deze daadwerkelijk kennis moeten nemen van bepaalde bedingen. Indien dit niet het geval is, zal op basis van artikel 32,23 van de wet op de handelspraktijken en de voorlichting en de bescherming van de consument, dit beding nietig verklaard worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*