2008 Moeilijk Jaar voor ICT, Agoria

Het Nieuwsblad publiceert vandaag volgend artikel over  de vooruitzichten in de ICT-sector:

“Na vier jaar onafgebroken groei valt de technologische industrie stil in 2008. Volgens Agoria, de Federatie van de Technologische Industrie, komt dat onder meer door een tekort aan technisch personeel.
2007 was een topjaar voor de technologische industrie in België, behalve in de automobielsector. Vele ondernemingen lanceerden nieuwe producten en technologieën. Anderen ontwikkelden nieuwe activiteiten buiten de eigenlijke productie, zoals technisch onderhoud, logistiek en handel. Een op de tien bedrijven is ook op zoek gegaan naar nieuwe afzetmarkten. Een derde van de groei is toe te schrijven aan de export buiten de Europese Unie. De automobielsector niet meegerekend steeg de omzet met 4,7%, de investeringen met 14% en de werkgelegenheid met ruim 4.500 mensen. En het had nog beter gekund: een op vijf technologiebedrijven verklaart dat zijn groei werd geremd door een personeelstekort. In de ICT-bedrijven was dat zelfs een op twee. Voor 2008 zijn de bedrijven heel wat minder optimistisch. Vooral de automobielsector verwacht weinig groei. Sectoren als ICT en mechatronica houden nog behoorlijk stand. Opmerkelijk is dat de werkgelegenheid voorlopig niet significant achteruitgaat, terwijl dat normaal gezien wel zo is bij onvoldoende groei. Mogelijk komt dit door de schaarste op de arbeidsmarkt. Bedrijven stellen herstructureringen en afslankingen zo lang mogelijk uit, want als het nadien weer beter gaat, is het moeilijk voldoende kandidaten te vinden.
Energiefactuur Andere redenen voor een moeilijk jaar zijn de vele herstructureringen in de autoassemblage, een internationale conjunctuurvertraging en hogere energieprijzen. Dat laatste zorgt niet alleen voor een duurdere energiefactuur voor de ondernemingen, maar ook voor hogere loonkosten. Door de inflatie stijgt immers de loonindex, wat de werkgevers vele tientallen miljoenen euro extra kunnen kosten. "De overheid kan weinig doen aan de stijging van de prijzen op de internationale markt", zegt Agoria. "Wel kan ze ervoor zorgen dat de energiemarkt beter werkt en efficiënt ingrijpen."

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*